Kalendarium

Sobota, 2024-04-27

Imieniny: Sergiusza, Teofila

Erasmus+ 2023 Hiszpania - Malaga

W trakcie ferii zimowych uczniowie klas trzecich (TH, TOT, TŻiUG i TE), którzy zostali zakwalifikowani do projektu nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000055335, pod opieką nauczycielek Sylwii Bruderek i Anny Bańkowskiej oraz Karoliny Hordziejewicz i Antoniny Kozak wylecieli na dwutygodniowy staż do hiszpańskiej Malagi.

Relacja nr 1

W pierwszym dniu pobytu uczestnicy mieli możliwość zwiedzenia pięknego Placu Hiszpańskiego w Sewilli oraz Złotej Wieży.

W kolejnym dniu pracownicy Universal Mobility SL zapoznali uczniów z pracodawcami, u których odbywali staże. Następnie po obiedzie odbyliśmy spacer po Maladze podczas którego mogliśmy podziwiać piękne widoki na: Gibralfaro, Alcazaba, Teatr Rzymski czy Port w Maladze.

W kolejnych dniach stażu mieliśmy możliwość uczestniczenia w lekcji języka hiszpańskiego w siedzibie biura Universal Mobility SL w Maladze, co przydało się podczas pobytu w Hiszpanii. Nasi pracodawcy bardzo chętnie dzielili się wiedzą z uczniami i nauczycielami Zespołu Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły.

 Podczas weekendu mieliśmy okazję wziąć udział w wycieczkach wyjazdowych do Granady gdzie zwiedziliśmy słynną Alhambrę oraz do Gibraltaru gdzie wypłynęliśmy w rejs po Zatoce Gibraltarskiej aby obserwować żyjące tam delfiny, a następnie wjechaliśmy kolejką linową na Skałę Gibraltarską, na której szczycie żyją pod ścisłą ochroną małpy magoty, jedyne w Europie.

W ostatnim dniu pobytu zostały wszystkim wręczone certyfikaty potwierdzające odbycie stażu w Maladze przez pracowników biura Universal Mobility SL

Karolina Hordziejewicz

 

Relacja nr 2

Okiem obserwatora z Malagi 21.01.2023-4.02.2023 

 

W naszą podróż udaliśmy się z „lekkim” opóźnieniem, dlatego do celu, czyli hiszpańskiej Malagi, dotarliśmy dopiero po północy.

 Szybko przekonaliśmy się, że każdy dzień przynosi nowe wyzwania ale też moc atrakcji. Krótko mówiąc program naszego pobytu w Hiszpanii był niezwykle napięty.

Od poniedziałku do piątku odbywały się praktyki. Uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pracowali w trzech lokalach LA PLAZA, w których zaznajomili się ze specyfiką pracy w kuchni jak również obsługą gości. Z całą pewnością możliwość zdobycia nowych doświadczeń zawodowych w innym kraju była cennym doświadczeniem

 Nie zapominajmy jednak o weekendach. To właśnie wtedy mieliśmy okazję przyjrzeć się pięknu otaczającego nas świata i zwyczajnie odpocząć. Poznawanie obcej kultury wraz z całym bogactwem zabytków Malagi, Sevilli, Grenady i Gibraltaru zapadnie w naszej pamięci na długo. Warto wspomnieć, że nasi uczniowie mieli również możliwość spotkania się i integracji z młodzieżą z innych krajów, uczestniczącą w tym samym projekcie.  

 W tym miejscu oddajmy głos naszym uczniom, bo to ich wrażenia i doświadczenia są najważniejsze.

 Na stażu w Maladze najbardziej podobało mi się to, że miałam możliwość nauczyć się jak wykonywać lokalne dania śniadaniowe, drinki oraz kawę. Te dwa tygodnie pozwoliły mi zbliżyć się do hiszpańskiej kultury i oswoić z językiem angielskim. Dzięki temu mam także porównanie ze sposobem pracy w Polsce.  Agata TŻiUG

 Na praktyce w La Plaza w sumie to za dużo się nie nauczyłem bo większość z tych rzeczy już wcześniej znałem. Najbardziej podobała mi się atmosfera, która panowała na kuchni, ponieważ mimo dużej ilości zamówień żaden pracownik się nie denerwował. Kuchnia była bardzo mała i często panował w niej ścisk, co jednak nikomu nie przeszkadzało. Druga najważniejsza rzeczą, która mi się podobała było to, że szefowie nie kazali nam iść „na zmywak” i robić wciąż to samo.   Uczyli nas jak przygotowuje się potrawy oraz w jakim sposób się je wydaje.  Bartek TŻiUG

 Podobało mi się to, ze nie siedziałem dużo na zmywaku tak jak przewidywałem. Nauczyłem się jak robić różne kawy i drinki oraz jak poprawnie serwować gościom jedzenie oraz zabierać brudną zastawę.   Paweł TŻiUG

 Na stażu nauczyłem się nowych pomysłów na potrawy śniadaniowe. Podobało mi się podejście do pracy hiszpańskich kucharzy i kelnerów. Zapamiętam miłą atmosferę podczas praktyki i otwartość pracowników do przekazania mi wiedzy zawodowej. Zadowolony też byłem z godzin pracy.  Adam TŻiUG

 Uczniowie TH i TOT również wyrazili swoje zadowolenie z praktyk.

 Nauczyliśmy się obsługi hiszpańskiego systemu check in i check out, zdobyliśmy doświadczenie w obsłudze klienta . Jednym z ciekawych aspektów pracy, było poznanie siebie i sprawdzenie jak radzimy sobie w sytuacjach kryzysowych porozumiewając się językiem angielskim. Podobała nam się cała praca, a najbardziej kontakt z drugim człowiekiemOliwia z ekipą TH i TOT

Obserwator: Antonina Kozak