Projekty unijne


ERASMUS+ 2026 REKRUTACJA
W bieżącym roku szkolnym uczniowie klas trzecich będą mogli aplikować na staże dwutygodniowe za granicą.
W roku szkolnym 2025/2026 zaplanowane są wyjazdy do:
Hiszpania – Tarragona kwiecień 2026 r. – technik żywienia i usług gastronomicznych
Hiszpania – Granada maj 2026 r. – technik ekonomista i technik logistyk
Włochy – Diano Marina/Genua czerwiec 2026 r. – technik hotelarstwa i technik organizacji turystyki
NA ZGŁOSZENIA CZEKAMY DO DNIA 17 listopada 2025 R. (godz. 14.00)
„Smak zdrowia - nowoczesne kształcenie w gastronomii”
„Smak zdrowia - nowoczesne kształcenie w gastronomii”
Nu Media Elżbieta Jażdżewska oraz Powiat Mrągowski realizują w partnerstwie projekt „Smak zdrowia - nowoczesne kształcenie w gastronomii” w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Warmii i Mazur 2021-2027 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.
Celem projektu jest unowocześnienie oferty kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na potrzeby pracodawców z regionu w Zespole Szkół nr 2 w Mrągowie poprzez zmianę metod i treści kształcenia, doposażenie placówki oraz zwiększenie kompetencji/kwalifikacji zawodowych nauczycieli(1M/3K) oraz uczniów (16M,24K) poprzez organizację kursów i szkoleń powiązanych z profilem ich kształcenia oraz staży uczniowskich u lokalnych przedsiębiorców w okresie od 1.04.25r. do 28.02.27r.
PROJEKT OBEJMIE WSPARCIEM:
- szkołę prowadzącą kształcenie zawodowe: Technikum nr 1 wchodzące w skład Zespołu Szkół nr 2 w Mrągowie
- 40 uczniów i uczennic uczących się w Technikum nr 1 wchodzące w skład Zespołu Szkół nr 2 w Mrągowie na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych
- 4 nauczycieli i nauczycielek kształcenia zawodowego uczących w Technikum nr 1 na ww. kierunku
PROJEKT ZAKŁADA:
- unowocześnienie oferty kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
- modernizację kierunków kształcenia
- wsparcie dla uczniów branży gastronomicznej prowadzące do zdobycia umiejętności zawodowych w formie szkoleń z zakresu:
- Zdrowie na talerzu New cuisiner
- "Fit Cake”
- Szkolenie z kuchni wegetariańskiej obejmującej zero-waste
- Desery:monoporcje
- Oszczędne techniki gotowania w kuchni polskiej
- Kulinarne skarby Warmii i Mazur
- Mistrzowie tortów (wypiek i dekoracja tortów)
- wsparcie nauczycieli dające możliwość nabywania umiejętności zawodowych poprzez realizację szkoleń z zakresu:
- Zdrowie na talerzu New cuisiner ...
Erasmus+ w Chorwacji
Uczniowie z klas logistycznych i nauczyciele przedmiotów zawodowych odbywają staże zawodowe w chorwackim Splicie. Początek stażu to spotkanie z koordynatorem projektu Erasmus+, organizacja praktyk i ustalenie zasad współpracy z mentorami w zakładach pracy.
Przystąpiliśmy do działań pilotażowych w projektach hVET oraz InclusiVET, Erasmus+
Z radością informujemy, że nasza szkoła dołączyła do działań pilotażowych realizowanych w międzynarodowym projekcie o edukacji hybrydowej „Breathe The Future – Hybrid Education in VET – hVET” (nr projektu 2021-2-PL01-KA220-VET-000050664) oraz w projekcie o włączeniu uczniów niedostatecznie reprezentowanych w życie szkoły „Inclusive Engagement of Underrepresented Learners in Vocational Education & Training – InclusiVET” (nr projektu 2022-1-FR01-KA220-VET-000086281).
Projekt "Kierunek: Przyszłość!"
Zespół Szkól nr 2 realizuje projekt "Kierunek: Przyszłość!".
Szczegóły w załączonym pliku
Majowa Granada ponownie
Praktyki w Hiszpanii przebiegają dla naszej siódemki uczniów dosyć sprawnie. Turystki są chwalone za tempo pisania o atrakcjach Maroka i Portugalii po angielsku, a hotelarze za dokładną obsługę klientów i sprzętu hotelowego. Po pracy zwiedzają Andaluzję – Góry Sierra Nevada, nadmorską Salobreñę i architektoniczną perłę Granady – wspaniałą Alhambrę. Gdyby tylko nie było aż tak gorąco...
Strona: 1/4
- Strona 1
- Strona 2
- Strona 3
- Następna strona
- Ostatnia strona