23 kwietnia 2021r odbyły się w Olsztynie eliminacje okręgowe OWIUR. Uczennice naszej szkoły, kształcące się w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych rywalizowały o jak najlepsze wyniki z uczniami innych szkół z okręgu w blokach : Gastronomia i Technologia żywności.
W tym roku, w przeciwieństwie do lat poprzednich nie znaliśmy wyników eliminacji od razu po ich zakończeniu. W związku z pandemią eliminacje trwały krócej, a wyniki miały być ogłoszone w terminie późniejszym, po sprawdzeniu prac.
Na takie wyniki warto było poczekać!
28.04.2021r otrzymaliśmy wiadomość, że Komitet Okręgowy Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Olsztynie zakwalifikował trzy uczennice do etapu centralnego OWIUR.
Są to:
Sandra Gajo z klasy 4c (II miejsce w eliminacjach okręgowych) - będzie reprezentować szkołę bloku: Technologia żywności.
Aleksandra Schiewek z klasy 2c ( II miejsce w eliminacjach okręgowych) - będzie reprezentować szkołę w bloku: Gastronomia.
Karolina Łachacz z klasy 2c ( III miejsce w eliminacjach okręgowych) - będzie reprezentować szkołę w bloku: Gastronomia.
Gratulujemy serdecznie !
Uczennice do Olimpiady przygotowywały się pod kierunkiem nauczycielki przedmiotów zawodowych – p. Joanny Mazurowskiej.
Finaliści i laureaci OWiUR, zgodnie z rozporządzeniem MEN, są zwalniani z egzaminów pisemnych potwierdzających kwalifikacje w zawodzie oraz przyjmowani są na wiele kierunków studiów z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego.
Eliminacje centralne, w których najlepsi uczestnicy eliminacji okręgowych będą walczyć
o zwycięstwo odbędą się w dniach 11-12 czerwca 2021r. w Bydgoszczy.
Będą wśród nich: Sandra Gajo, Ola Schiewek i Karolina Łachacz.
Życzymy Im dalszych sukcesów w ogólnopolskiej rywalizacji .