Kalendarium

Piątek, 2024-04-26

Imieniny: Marii, Marzeny

Sukces uczennic – techników żywienia i usług gastronomicznych w etapie okręgowym XLV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.

23 kwietnia 2021r odbyły się w Olsztynie  eliminacje okręgowe  OWIUR.  Uczennice naszej szkoły, kształcące się w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych  rywalizowały o jak najlepsze wyniki z uczniami innych szkół z okręgu w blokach : Gastronomia i Technologia żywności.

W tym roku, w przeciwieństwie do lat poprzednich  nie znaliśmy wyników eliminacji od razu po ich zakończeniu. W związku z pandemią eliminacje trwały krócej, a wyniki miały być ogłoszone w terminie późniejszym, po sprawdzeniu prac.

Na takie wyniki warto było poczekać!

28.04.2021r  otrzymaliśmy wiadomość, że   Komitet  Okręgowy  Olimpiady Wiedzy i Umiejętności  Rolniczych w Olsztynie zakwalifikował trzy uczennice  do etapu centralnego OWIUR.

Są to:

 Sandra Gajo z klasy 4c (II miejsce w eliminacjach okręgowych) - będzie reprezentować szkołę  bloku: Technologia żywności.

Aleksandra Schiewek z klasy 2c ( II miejsce w eliminacjach okręgowych) - będzie reprezentować szkołę w bloku: Gastronomia.

Karolina Łachacz z klasy 2c ( III miejsce w eliminacjach okręgowych) -  będzie reprezentować szkołę w bloku: Gastronomia.

 Gratulujemy serdecznie !

 Uczennice do Olimpiady przygotowywały się pod kierunkiem nauczycielki przedmiotów zawodowych  – p. Joanny Mazurowskiej.

Finaliści i laureaci OWiUR, zgodnie z rozporządzeniem MEN, są zwalniani z egzaminów pisemnych potwierdzających kwalifikacje w zawodzie oraz przyjmowani są na wiele kierunków studiów z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego.

Eliminacje centralne, w których  najlepsi uczestnicy eliminacji okręgowych będą walczyć

 o zwycięstwo odbędą się w dniach 11-12 czerwca 2021r. w Bydgoszczy.

 Będą wśród nich: Sandra Gajo, Ola Schiewek  i Karolina Łachacz.

Życzymy Im dalszych sukcesów  w ogólnopolskiej rywalizacji .