Wybierz naukę w Zespole Szkół nr 2

Okres nauki: 5 lat

Dlaczego warto wybrać ten zawód?

Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz  chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.

Kto powinien wybrać ten zawód?

Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które są:

  • zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
  • kreatywne i operatywne w działaniu,
  • interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu,
  • mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
  • chcą awansować i  rozwijać się,
  • lubią pracować w zespole.

Czego uczy się technik żywienia i usług gastronomicznych?

 W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
  • stosowania receptur gastronomicznych,
  • układania i oceny jadłospisów,
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • stosowania technik nakrywania stołu,
  • współpracy w zespole,
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
  • przechowywania i utrwalania żywności,
  • języka obcego zawodowego.

Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Poza umiejętnościami kucharskimi, nabędziesz przydatne w przyszłej pracy umiejętności:

Barmana,
Baristy

Zdobyte w szkole wiadomości i umiejętności pozwolą Ci na:

  • zdanie egzaminów zewnętrznych potwierdzających kwalifikacje zawodowe i zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych;
  • zdanie egzaminu maturalnego i podjęcie studiów na wybranym kierunku;
  • podjęcie pracy w restauracjach, hotelach, barach, pensjonatach gastronomicznych, stołówkach, kawiarniach, domach wczasowych i inne obiektach.