Dzięki uprzejmości Firmy McCormick Polska S.A.  oraz pana Macieja Wawryniuka, 11 kwietnia br. uczniowie naszej szkoły już po raz drugi mieli możliwość uczestniczenia w warsztatach kulinarnych w Studiu Kulinarnym Kamis Gastronomia.

Pierwszy raz byliśmy na tego typu warsztatach rok temu w kwietniu 2013r. Był to bardzo udany wyjazd, a warsztaty okazały się atrakcyjną formą pogłębiania wiedzy zawodowej. Toteż bardzo chętnie skorzystaliśmy z ponownej możliwości uczestnictwa w tego typu zajęciach.

Spotkanie z panem Maciejem Wawryniukiem rozpoczęło się ok. godz.10.30 w Studiu Kulinarnym Kamis Gastronomia od poznania świata przypraw Kamis i ich zastosowania w przyrządzaniu potraw. Warsztaty były bardzo dynamiczne, no i… smakowite. Program obejmował bogatą ofertę dań do sporządzenia.

Pod kierunkiem Mistrza 20. osobowa grupa młodzieży naszej szkoły przygotowywała pyszne dania z wołowiny, cielęciny, kaczki, ryb, owoców morza, wątróbki oraz warzyw. Poznała również kilka nowych sosów i ciekawe aranżacje podawania potraw. Wszystkie potrawy były wspólnie degustowane. Było to bardzo ciekawe doświadczenie w karierze szkolnej naszych uczniów, tym bardziej, że nie wszyscy uczestnicy wyjazdu uczą się w klasach o profilu gastronomicznym. Młodzież miała okazję skorzystać z doświadczenia doradcy kulinarnego  Kamis Gastronomia i poznać najnowsze trendy w sztuce kulinarnej.

Po 5. godzinach intensywnych zajęć uczniowie podziękowali  serdecznie panu Maciejowi za przeprowadzone warsztaty i  wyruszyliśmy w drogę powrotną do Mrągowa.

Za udział w warsztatach młodzież nie poniosła żadnych kosztów, za co jeszcze raz serdecznie dziękujemy panu Maciejowi Wawryniukowi i Firmie McCORMIK POLSKA S.A.

Ponadto każdy  otrzymał certyfikat uczestnictwa w warsztatach.

Koszty transportu oraz gorący posiłek dla uczestników warsztatów w drodze powrotnej do Mrągowa sfinansowane zostały ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach projektu unijnego „Dziś w szkole, jutro w firmie”.

 

Joanna Mazurowska