image-20090521-td56vp5dt11i4a9ss7ef_t570 W kursie „Barista/sommelier” w ramach projektu unijnego „Stwórz sobie szansę” poznaliśmy wszelkie tajemnice kaw i win. W tym kursie uczestniczyło  11 osób również i ja dlatego chciałabym podzielić się tym świetnym przeżyciem.
W pierwszej części kursu poznaliśmy tajniki uprawy, rodzajów kawy oraz procesu produkcji  i palenia. Wspaniale było to przedstawione na prezentacji. Po teorii przeszliśmy do sedna.

W pierwszej części kursu uczyliśmy się parzenia espresso, a następnie każdy z kursantów miał do przygotowania kawę z różnymi dodatkami. W trakcie parzenia kaw wykładowca starannie tłumaczył nam jak należy postępować ze wszystkimi składnikami.

Drugi dzień zaczęliśmy teorią na temat kaw mrożonych oraz z dodatkiem  alkoholu. Następnie każdy z nas miał za zadanie: wykonać kawę mrożoną zwykłą ale również można było zrobić kawę aromatyzowaną syropami. Następnie wykładowca zaprezentował nam kawę „Irish coffe”; na bazie alkoholu. Każdy z nas musiał spróbować flambirowania alkoholu, a następnie zalać przyrządzonym espresso.

Z tych zajęć dowiedzieliśmy się m.in. do czego służy tamper, ile czasu parzy się prawidłowe espresso, czym się topping  i wiele innych ciekawych rzeczy.

W trzecim dniu poznaliśmy tajniki win przeróżnych rodzajów, szczepów  i  każdy kursant degustował „profesjonalnie”; te  wina, przygotowane do naszej dyspozycji. Każdy z nas degustując je musiał określić  na kartach oceny win  takie cechy jak: aromat, kwasowość  bukiet smakowo-zapachowy, a także klarowność i połysk wina Degustacja odbywała się również z dodatkami serów  i wędlin.

Na czwarty dzień wykładowca objaśniał nam tajniki szampanów i  win musujących. Na początek chwila teorii, a następnie uczyliśmy się otwierać wina.

Po tym wszystkim odbył się wyczekiwany egzamin teoretyczny i praktyczny.  Na szczęście egzamin teoretyczny zdaliśmy na 100%. Egzamin praktyczny  polegał na tym sprawdzeniu naszych zdobytych umiejętności baristycznych czy sommelierskich.
Wszyscy jesteśmy bardzo zadowoleni  z takich warsztatów. Z pewnością każdemu z nas pozwoli to spełnić swoje marzenia w kierunku baristy bądź someliera.

Zajęcia „Barista/Sommelier” odbywały się w ramach Projektu: „Stwórz sobie szansę” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

Zachęcam wszystkich chętnych do przeżycia wspaniałej przygody, zdobycia  nowych umiejętności i spędzenia miłych chwil w sympatycznym towarzystwie.

Agnieszka Werner  4g – uczestniczka kursu

IMG_3949

IMG_3973

IMG_3985

IMG_4024

IMG_4044

IMG_4051

IMG_4060

IMG_4179

IMG_4180

SAM_2466