Projekt edukacyjny jest warunkiem realizacji podstawy programowej w 1 klasie technikum. Ola Żubrowska i Sandra Siuda z kl. 1C wykonały projekt pt.: „Mleko migdałowe”.

Mleko migdałowe powstaje z pasty migdałowej, czyli półproduktu uzyskanego z bardziej cenionych pod względem wartości odżywczych gatunków orzechów – migdałów. Spożywanie mleka migdałowego dostarcza organizmowi licznych składników mineralnych, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Mleko migdałowe charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy E, która uznawana jest za witaminę młodości, gdyż zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy. Alfa-tokoferol (wit. E) działa antyoksydacyjnie i korzystnie wspiera pracę układu odpornościowego. Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, sprawia, że mleko migdałowe obniża poziom ogólnego cholesterolu oraz frakcji LDL na rzecz wzrostu korzystnego HDL. Z tego powodu polecane jest dla osób zmagających się z chorobami układu krążenia: miażdżycą, chorobą wieńcową.

Ponadto naturalne mleko migdałowe zawiera niewiele cukru i kalorii, co pozwala na stwierdzenie, że produkt ten powinien znaleźć się w diecie cukrzyków oraz osób dbających o smukłą sylwetkę. Białko roślinne zawarte w mleku jest łatwiej strawne, w porównaniu do białka mlecznego – kazeiny, dlatego produkt ten polecany jest dla osób zmagających się z chorobami układu pokarmowego – zgagą, wrzodami, refluksem.

To nie wszystkie cenne właściwości zdrowotne mleka migdałowego. Migdałowe mleko stanowi bogactwo licznych składników mineralnych, do których zaliczyć można wapń, magnez, żelazo i potas. Zawiera również witaminę B2 (ryboflawina). Ryboflawina odpowiada za produkcję czerwonych krwinek i prawidłowy stan błon śluzowych – należy do witamin niedoborowych w populacji polskiej.

Mleko migdałowe nie jest zaliczane do pokarmów alergizujących, gdyż nie zawiera laktozy ani glutenu. Z powodzeniem może stanowić zamiennik mleka krowiego, w diecie bez laktozowej oraz wegetariańskiej.

Źródło: http://bonavita.pl/mleko-migdalowe-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-przepis-oraz-porownanie-z-mlekiem-krowim