Kolejny puchar kulinarny Mistrza Szkolnej Patelni w Mrągowie W dniu 15 marca w ZS 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie odbył się XXIII Wojewódzki Konkurs o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni. To zaszczytny konkurs, którego celem było zachęcanie uczniów do praktycznego zainteresowania się propagowaniem sztuki kulinarnej.

Temat tegorocznej edycji to „Smaki Mazurskich Lasów – dziczyzna i grzyby” . Konkurs wygrali i reprezentanci Zespołu Szkół nr 2 w Mrągowie Mateusz Galbarczyk i Rafał Zajkowski pod opieką nauczyciela Grzegorza Cioska.

Zwycięska potrawa wykonana przez uczniów to:
Confitowany schab z jelenia z kaszą kuskus i trio z kolorowej marchwi, oliwą lubczykową, musem z suszonej śliwki i sosem grzybowym na bazie demi glace.

Jak wspomniał Mateusz – „dziczyzna wymaga specjalnego traktowania i delikatności w przyrządzaniu dlatego postanowiliśmy poddać ją konfitowaniu w gęsim tłuszczu.” W tej edycji wzięło udział 9 szkół z województwa warmińsko – mazurskiego. Uczestnicy mieli 2,5 godziny na wykonanie dań konkursowych. Poziom był bardzo wysoki – mówi Grzegorz Ciosek. – to już jest kolejny sukces i wielka wygrana Mateusza i Rafała i cieszę się bardzo, że będąc już w klasie maturalnej odchodząc ze szkoły są świetnie przygotowani do zawodu i poradzą sobie w każdych warunkach”.

Uczniowie na koniec dziękują serdecznie nauczycielom przedmiotów gastronomicznych w ZS 2 za to, że motywowali ich do nauki zawodu i swoje osiągnięcia zawdzięczają tej szkole. Z dumą będziemy mówić, że jesteśmy uczniami tej szkoły. Jednocześnie zapraszamy gimnazjalistów na dni otwarte i do realizacji pasji kulinarnej w murach tej szkoły. Wielce dumni i łezką w oku będziemy odchodzić z tej szkoły lecz o swoich nauczycielach mentorach nie zapomnimy – dodali Mateusz i Rafał.