MISTRZ_SZKOLNEJ_PATELNI

We wtorek 18.02.2014r. po raz dziewiętnasty uczniowie klas gastronomicznych walczyli w etapie szkolnym konkursu kulinarnego o tytuł „Mistrz Szkolnej Patelni”.

Tematem przewodnim były „Potrawy z ryb słodkowodnych inspirowane przepisami Stanisława Czernieckiego”

Dania były wykonywane w sposób tradycyjny, ale również z wykorzystaniem nowoczesnych technik kulinarnych stosowanych w XXI wieku.

W tym roku rywalizowało pięć zespołów dwuosobowych:

Zespół 1: Julia Marszałek 1c, Jakub Piaskowski 1c;
Zespół 2: Daniel Olechnowicz 2c, Dawid Jabłoński 2c;
Zespół 3: Dominik Bosek 2c, Konrad Moroń 3c
Zespół 4: Krystian Kowalczyk 3c, Sebastian Górski 3c
Zespół 5: Karolina Kopyciuk 3c, Adrian Łukaszewicz 3c

Ich pracę oceniało jury techniczne oraz degustacyjne. Ocenie podlegało przygotowanie stanowiska, zużycie surowca, profesjonalizm pracy, smakowitość, wygląd i aranżację potrawy.
W ocenie jury konkurs stał na wysokim poziomie, a młodzież wykazała się kreatywnością i pomysłowością, zarówno w technice wykonania jak i doborze surowców.

Najlepsze danie przygotował zespół w składzie: Dominik Bosek 2c, Konrad Moroń 3c.
Drugie miejsce zajął zespół: Krystian Kowalczyk 3c, Sebastian Górski 3c, zaś trzecie zespół: Daniel Olechnowicz 2c, Dawid Jabłoński 2c.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział, zwycięzcą gratulujemy i życzymy powodzenia w etapie międzyszkolnym, który odbędzie się 3 kwietnia 2014 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.

Marta Perfikowska