5. marca w hotelu Zamek Ryn odbył się jeden z najbardziej prestiżowych kulinarnych konkursów w Polsce – L’art de la cuisine Martell 2016. Po raz czternasty firma Wyborowa Pernod – Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders organizowała Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej. W konkursie wzięło udział 16 drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce, które rywalizowały o przyznanie pucharu Martell.

Tegorocznym tematem przewodnim konkursu została brytyjska świeża jagnięcina kulinarna.

Podczas konkursu potrawy oceniane były przez zacne grono jurorów. W tym roku na czele zespołu jurorskiego stanął Paweł Oszczyk.

W jury technicznym zasiedli:

  • Grzegorz Laguna
  • Sebastian Olma
  • Tomasz Purol
  • Jarosław Warczyk
  • Tomasz Jakubiak
  • Tomasz Deker

W jury degustacyjnym znaleźli się:

  • Paweł Oszczyk
  • Patryk Dziamski
  • Adam Chrząstowski
  • Marek Widomski
  • Jarosław Uściński
  • Andrzej Bałdyga

W jury koneserów, (które przyznaje osobną nagrodę), pojawili się:

  • Jean-Jacquese Regnault
  • Andrzej Szumkowszki
  • Marek Szejbach
  • Jean-Pierre Garnier
  • Bogdan Kalus
  • Tadeusz Rusek

Wydarzenie poprowadził Karol Okrasa.

Zmagania kulinarne obserwowali również uczniowie naszej szkoły z klas 1a, 1c, 2c, 3a, 4c pod opieką p.p. Karoliny Majewskiej, Antoniny Kozak oraz Grzegorza Cioska.

Przygotowała Wiktoria Pogorzelska kl. Ia