„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń
w tym co ma w głowie i co na stole”
prof. Jan Gawęcki

10 grudnia w naszej szkole odbyły się  zawody I stopnia XXII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Wzięło w nich udział 12 uczniów z klas: trzeciej i czwartej kształcących się w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie rozwiązywali test złożony z różnego rodzaju pytań: otwartych – polegających na wpisaniu właściwych wyrazów, wyboru z jednym wariantem odpowiedzi, typu prawda-fałsz oraz zadań polegających na przyporządkowaniu. Pytania dotyczyły wiedzy o żywieniu i żywności, zagadnień z zakresu biologiczno – chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem oraz tematyki wiodącej. Każda edycja Olimpiady oprócz ogólnej wiedzy z zakresu żywności i żywienia oraz gastronomii promuje swoją tematykę wiodącą. W roku bieżącym są to:

„Owoce i warzywa – przetwórstwo i rola w żywieniu”.

Warzywa i owoce zajmują ważne miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia. Od 2016r znalazły się u jej podstawy. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych (witamin, składników mineralnych, polifenoli), które wykazują działanie prozdrowotne i wg najnowszych badań w istotny sposób zmniejszają zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory.

Powinny być spożywane jak najczęściej w ilości co najmniej połowy tego co jemy, w proporcji: warzywa 3/4 , owoce ¼. Częste spożywanie warzyw i owoców w formie surowej lub przetworzonej jest podstawowym wyznacznikiem prawidłowego sposobu żywienia. Upowszechnianie wiedzy na ten temat ma bardzo duże znaczenie dla kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych i zachowania zdrowia.

Celem Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.

W etapie szkolnym XXII OWoŻiŻ największą wiedzą o żywieniu i żywności wykazały się uczennice klasy 4c: Katarzyna Szczubełek i Patrycja Mysiorska. Dziewczęta zdobyły najwięcej punktów z testu i zajęły odpowiednio:

I miejsce – Katarzyna Szczubełek z klasy 4c
i
II miejsce – Patrycja Mysiorska z klasy 4c

Obie uczennice mają już doświadczenia w zmaganiach olimpijskich, ale w innej olimpiadzie. W tym roku podczas obchodów DEN zostały one wyróżnione przez Starostę Powiatu Mrągowskiego pana Antoniego Karasia za wybitne osiągnięcia w ubiegłym roku szkolnym 2016/2017 w centralnym etapie Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych: Patrycja Mysiorska za zdobycie tytułu Laureata Olimpiady (10.miejsce w Polsce) w bloku: Technologia żywności i Katarzyna Szczubełek za zdobycie tytułu Finalisty Olimpiady w bloku: Gastronomia.

Serdecznie gratulujemy Kasi i Patrycji zwycięstwa w etapie szkolnym XXII OWoŻiŻ i życzymy  sukcesów i satysfakcji w etapie okręgowym, który odbędzie się 12 stycznia 2018 roku w Szczytnie.

Organizator etapu szkolnego OWoŻiŻ

Joanna Mazurowska