17 lutego 2017 w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu odbyła się II edycja konkursu kulinarnego „Black Box”. Wzięli w nim udział młodzi i kreatywni kucharze z całej Polski. Ich zadaniem było przygotowanie dania konkursowego z wylosowanych produktów, ukrytych w tzw. „czarnej skrzynce”.
Konkurs sprawdzał umiejętności młodych kucharzy przede wszystkim w gotowaniu, ale także ich kreatywność, organizację pracy oraz odporność na stres i presję czasu.
Pierwsze miejsce w tegorocznym konkursie zajął zespół z Gdańska.

Drugie zajęła ekipa z Mrągowa: Mateusz GalbarczykRafał Zajkowski z Zespołu Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły. Trzecie miejsce wywalczyli młodzi adepci sztuki kulinarnej z Łodzi.
Zwycięską drużynę do sukcesu poprowadził Grzegorz Ciosek – Master Chef ZS nr 2 Mrągowo.

Oto przepis na sukces prosto z Mrągowa:
Pstrąg sous vide, puree ze skorzonery, wanilii i pomarańczy, burak karmelizowany z dodatkiem daktyli, chips z jarmużu i sos na bazie wywaru rybnego, białego wina i śmietany oraz kulka z kaszy jaglanej
Jutro wszyscy gotujemy oto to popisowe danie na obiad :)

Wielkie gratulacje dla naszych MISTRZÓW!!!!