28 maja 2015 r w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja odbył się wojewódzki międzyszkolny konkurs kulinarny „Gotuj z pasją”. Tematem II. edycji był drób we współczesnej kuchni. Patronat nad konkursem objął Warmińsko – Mazurski Kurator Oświaty. Do rywalizacji stanęło 6 drużyn ze szkół gastronomicznych z naszego regionu.

Konkurs składał się z trzech etapów:

I etap – nadesłanie formularza zgłoszeniowego.

II etap – głosowanie na najbardziej oryginalny pomysł potrawy regionalnej za pomocą portalu społecznościowego Facebook.

Podczas głosowania wyłoniono 6 najciekawszych potraw regionalnych, które zostały wykonywane w czasie finału konkursu (III etap). Wśród sporządzanych potraw znalazły się:

  1. KURCZAK PIECZONY NA SŁODKO NA SOSIE AGRESTOWYM Z PUREE Z PIETRUSZKI (465 głosów) Magda Talarek, Monika Uśnik z Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie
  2. GĘSIE PIPKI PODANE NA PĘCZOTTO W TOWARZYSTWIE MUSU Z SELERA I PURÉE Z ZIELONEGO GROSZKU ORAZ AKOMPANIAMENCIE SOSU Z CZARNEJ PORZECZKI (451 głosów) Kamil Rochowicz, Arkadiusz Wiczkowski z Zespołu Szkół Zawodowych im. Sandora Petӧfi w Ostródzie
  3. SOCZYSTA ROLADA Z INDYKA NADZIEWANA KURKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM, Z DUETEM PUREE (440 głosów) Dominik Bosek, Mateusz Galbarczyk z Zespołu Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie
  4. ROLADA Z INDYKA Z SOSEM WIŚNIOWYM (426 głosów) Aneta Sawicka, Joanna Kapelańska z Zespołu Szkół Zawodowych z Biblioteką Pedagogiczną w Piszu
  5. FASZEROWANA PIERŚ Z INDYKA GODNA BISKUPIEGO STOŁU ( PIERŚ INDYKA FASZEROWANA SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI) (424 głosy) Aleksandra Horba, Daria Motylewska z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Lidzbarku Warmińskim
  6. KNEL Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO W SKORUPCE ZIEMNIACZANEJ (407 głosów) Weronika Kukla, Radosław Walencewicz z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku

Konkurs kulinarny oceniany był przez profesjonalne jury w składzie:

Marcin Budynek – przewodniczący jury; szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie i założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Prowadzący program „Przepis dnia” emitowany w TVP1.

Katarzyna Sepko – właścicielka restauracji „Kuźnia Smaku”,

Halina Drozd – właścicielka restauracji „Barbados”,

Elżbieta Brandt – Dziekan Wydziału Gospodarki Turystycznej w Ełku,

Cezary Antczak – przedstawiciel Agencji Rynku Rolnego.

Pierwsze miejsce w konkursie zdobył Zespól Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie za: Soczystą roladę z indyka nadziewaną kurkami i serem pleśniowym, z duetem puree.

Drugie miejsce wywalczyła drużyna z Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego  w Szczytnie. Ich reprezentantki przygotowały: Kurczaka pieczonego na słodko na sosie agrestowym z puree z pietruszki.

Na trzecim stopniu podium uplasował się Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petӧfi w Ostródzie z potrawą: Gęsie pipki podane na pęczotto w towarzystwie musu z selera i purée z zielonego groszku oraz akompaniamencie sosu z czarnej porzeczki

Nasi reprezentanci to Dominik Bosek i Mateusz Galbarczyk, uczniowie I i III klasy TŻIUG, a do konkursu przygotował p. prof. Grzegorz Ciosek.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Mateusz pragnie swój sukces zadedykować p. prof. Halinie Tworkowskiej za mocne trzymanie kciuków i dopingowanie przed konkursem.

Relacja video:

GOTUJ Z PASJĄ