Piąta Gala Finałowa odbyła się 7 grudnia 2017 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich na ul. Majdańskiej 30/36 w Warszawie.

Naszą szkołę reprezentowała Monika Bałdyga uczennica klasy 3a Technikum Hotelarskiego. Monikę do konkursu przygotowała nauczycielka Antoninę Kozak.

Konkurs uzyskał rangę międzynarodową i w tym roku wśród 28 uczestników z Polski. Gościnnie występowała reprezentantka z Austrii.

Monika startował z numerem 6 i przypadło jej stanowisko najbardziej wyeksponowane. Przed wyjściem na „scenę” miała 15 minut (czas był mierzony w obu etapach konkursu) na wykonanie identycznych dekoracji do 4 porcji koktajli zgodnie ze swoją recepturą.

Zawody rozgrywały się w ciągu jednego dnia i były podzielone na rundy. Jedna ruda składała się z dwóch części:

  • Blind test
  • Przygotowanie kompozycji bezalkoholowej (long drink).

Blind test polega na odgadnięciu nazw syropów MONIN, które są prezentowane w 10 kieliszkach. Kryterium wyboru to smak, kolor i zapach. Za każdy odgadnięty produkt zawodnik otrzymuję dodatkowy 1 punkt. Maksymalnie można uzyskać 10 punktów. Czas przeznaczony na tę konkurencję to 2 minuty. Monika spisała się znakomicie odgadła aż 7 syropów w tak krótkim czasie.

Podczas przygotowania bezalkoholowego long drinka, każdy zawodnik oceniany jest przez sędziego technicznego. Wynik na tym etapie był również doskonały. Monika zdobyła 33 punkty na 35.

Trzeba nadmienić, że grono sędziów było zróżnicowane. Przy stole sędziowskim zasiadało 7. członków reprezentujących McCafe, Costa Coffee, AmRest, MSBiS, SPB, MONIN oraz Hamilton Beach (Alva).

Podczas gali finałowej Monika Bałdyga zajęła 16. miejsce w Polsce.

Jesteśmy bardzo zadowoleni i gratulujemy Monice wyniku. To co od niej zależało wykonała w 99,99% a z gustami Jurorów degustacyjnych się nie dyskutuje.

Gratulujemy jeszcze raz i życzymy powodzenia… w konkursie za rok!

Organizatorem konkursu był wyłączny importer marki MONIN w Polsce – SCM Sp. z o.o.

Relację przygotowała Antonina Kozak