MISTRZ_PATELNI_LOGO_2019

19 marca 2019r w kompleksie gastronomiczno-hotelarskim w Mrągowie odbył się finał wojewódzki 24.Konkursu Kulinarnego o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Zespół Szkół nr 2 im. Wł. Jagiełły był organizatorem tego dużego wydarzenia.

W poprzednim roku Mateusz Galbarczyk i Rafał Zajkowski (obecnie już nasi absolwenci) wywalczyli pierwsze miejsce i tym sposobem naszej szkole, zgodnie z zasadami przypadł zaszczyt organizacji etapu wojewódzkiego w bieżącym roku. Nad całością organizacji czuwał opiekun zwycięskiej drużyny nauczyciel przedmiotów zawodowych  pan Grzegorz Ciosek. Temat tegorocznej edycji konkursu brzmi: „Piąta ćwiartka na talerzu – przez żołądek do serca”.

Głównym składnikiem przygotowywanych przez uczniów potraw były drobiowe podroby. Celem użycia właśnie tego surowca, jako głównego składnika dania konkursowego było przywrócenie podrobom dawnej świetności i zainteresowania, jakim cieszyły się w dawnej kuchni polskiej. Wg mistrzów kulinarnych podroby są bardzo wartościowym produktem kulinarnym i należy przywrócić im właściwą rangę. Oprócz podrobów należało użyć w daniu przynajmniej jeden produkt lokalny lub regionalny.

Uczestników i zaproszonych gości przywitaliśmy śniadaniem, po którym nastąpiło uroczyste rozpoczęcie konkursu. Pani dyrektor Agnieszka Pytel przywitała uczestników, jury i zaproszonych gości, po czym nastąpiła właściwa część konkursu.

Uczestnicy mieli za zadanie w ciągu 120 minut przygotować swoją potrawę na pięciu talerzach. No i działo się! Jak to w kuchni bywa – stres, praca pod presją czasu, w otoczeniu oceniających szefów kuchni oraz fleszy,  ale dali radę. Uczniowie, którzy wzięli udział w etapie wojewódzkim przeszli już pierwszą rywalizację podczas szkolnych eliminacji. Prace świadczyły o kreatywności, znajomości wielu technik kulinarnych, umiejętności poszukiwania nowych sposobów wykonania i podania dla surowców znanych od lat.

Do rywalizacji stanęło 11 dwuosobowych drużyn ze szkół Warmii i Mazur oraz jedna drużyna z Rosji z obwodu Kaliningradzkiego. Uczniowie pracowali w dwóch pracowniach gastronomicznych, a ich pracę oceniało jury techniczne i jury degustacyjne.

W skład jury weszli znani i uznani szefowie kuchni: Dariusz Struciński, Tomasz Milewski, Mariusz Gachewicz, Ireneusz Koniuszek, Michał Soliwoda, Marcin Bała, Radosław Szulc oraz Marcin Zakrzewski. Oceniane były gotowe dania uczniów, ale również ich praca w trakcie ich wykonywania. Wartościowym doświadczeniem dla uczniów było również to, że po skończonej pracy mieli spotkanie z szefami, którzy omówili technikę ich pracy oraz pozytywne i negatywne strony wykonanych przez nich potraw. Dania były też prezentowane zaproszonym gościom na specjalnie do tego celu przygotowanym stole.

Zgodnie z werdyktem jury:

  • I miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie: Ewelina Filipowicz i Marcin Abramczyk za „Assiette z drobiowych podrobów”.
  • II miejsce zajęli  reprezentanci naszej szkoły, czyli  z ZS nr 2 w Mrągowie: Damian Banach i Dominik Chorążewicz za „Serca indycze w posypce ze świeżych ziół w towarzystwie puree z marchwi”.
  • III miejsce przypadło Zespołowi Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica i Centrum Kształcenia Ustawicznego w Ostródzie: Agacie Musze i Monice Połockiej za „Pierogi z wątróbką na owocach podane”.
  • Wyróżnienie trafiło do: Dawida Sokołowskiego i Piotra Markowskiego z Zespołu Szkół im. Sandora Petofi w Ostródzie za „Mazurski pipek z puree z brukwi w towarzystwie skorzonery i sosu winnego”. Nagrodę ufundował pan Bogdan Kossakowski Przewodniczący Rady Powiatu Mrągowskiego.

Wielkie brawa należą się naszym uczniom: Damianowi Banachowi i Dominikowi Chorążewiczowi, którzy wywalczyli zaszczytne, drugie miejsce w konkursie. Uczniów do konkursu przygotowała pani Marta Perfikowska.

Zaproszeni goście a także uczniowie biorący udział w konkursie mogli skorzystać w kompleksie gastronomiczno-hotelarskim ze śniadania oraz obiadu  przygotowanego przez Hotel Mikołajki.

W przygotowanie tego poczęstunku mocno zaangażował się zeszłoroczny laureat XXIII edycji konkursu i absolwent szkoły Mateusz Galbarczyk.

Wydarzenie uświetnił też słodki bufet ufundowany przez Piekarnię Kurpiowską Serafin.

W trakcie wykonywania dań konkursowych zaproszeni goście i nauczyciele – opiekunowie uczniów mogli wziąć też udział w pokazach degustacyjnych przygotowanych przez firmę Nestle, a także w warsztatach kulinarnych przygotowanych przez firmę  Develey.

Wydarzenie zaszczyciła swą obecnością pani Renata Iłeczko, starszy wizytator Kuratorium Oświaty, przedstawiciele Starostwa Powiatowego w Mrągowie, dyrektorzy szkół, których uczniowie brali udział w konkursie, sponsorzy i przyjaciele szkoły.

Impreza nie miałaby tak wspaniałego charakteru, gdyby nie sponsorzy – nasi darczyńcy.  

Między innymi: Starostwo Powiatowe, Urząd Miasta Wydział Promocji w Mrągowie, Rada Rodziców przy ZS nr 2, Mrągowskie Centrum Informacji Turystycznej, Hotel Mikołajki*****, Bidfood Farutex, Piekarnia Kurpiowska Serafin – Łyse, Hurtownia Warzyw i Owoców Edward Stachelek w Marcinkowie, Nestlé Polska S.A, Karo Zarządzanie Nieruchomościami – Mrągowo, Develey Polska Sp. z o.o. Krajowy Ośrodek Wspierania Rolnictwa – Olsztyn, Kuchnie Świata S.A. – Olsztyn, Polska Inicjatywa Kulinarna, IL-KAS S.J. – Mrągowo, ChemaN Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe, Fine Dine sp.z o.o. Warszawa, Naturalne Miody Pasieka Kosewo Zdzisław Małż, Prymat sp. z o.o, Warmia Zakłady Mięsne – Biskupiec, Max Elektro. Sklep audio-video Dariusz Kopka – Mrągowo, Młynomag – Grodzki Młyn, Octim – Olsztynek, Oerlemans Foods Polska – Olsztyn, Serwis Pak Paula Michno – Mrągowo, Ubezpieczenia Grażyna Sokół – Kętrzyn, Zakład Usług Kominiarskich Jakub Głosek – Mrągowo, Zeelandia – Olsztyn.

Organizacja wydarzenia na taką skalę wymagała też ogromnego zaangażowania dyrektora szkoły pani Agnieszki Pytel, nauczycieli przedmiotów gastronomicznych oraz innych nauczycieli wspomagających organizację konkursu.

Każda edycja Mistrza Szkolnej Patelni to wielkie wydarzenie. Spotykają się tu bowiem nauczyciele i uczniowie różnych szkół gastronomicznych oraz autorytety sztuki kulinarnej. 

24.Konkurs Kulinarny o Tytuł Mistrza Szkolnej Patelni już za nami; przeszedł do historii. Zwycięzcom gratulujemy i do zobaczenia na 25.jubileuszowym Konkursie w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie w 2020 roku, ponieważ to ta szkoła będzie organizatorem następnej edycji.

Joanna Mazurowska